KURSUS OG INDHOLDSPLAN
Kursus og indholdsplan for Sofie Rifbjerg Efterskole.
Skoleår 2021/22.
Sofie Rifbjerg Efterskole er en specialefterskole som retter sin undervisning mod elever med særlige læringsforudsætninger. Skolen er grundlagt i 1992 og har siden udviklet sin virksomhed med udgangspunkt i skolens vision, værdigrundlag, mål og pædagogisk strategi:
Vision.
Ved en vision forstår vi et billede af en ønsket fremtid: Inden for synsvidde, men uden for rækkevidde. Med en vision for Sofie Rifbjerg Efterskole ønsker vi at alle – elever, medarbejdere, bestyrelse, forældre – har et tydeligt billede den fremtid, vi ønsker for vores skole. Noget fælles at navigere efter, som kan give sammenhæng og retning. Både i dagligdagen og når de langsigtede prioriteringer skal besluttes.
Sofie Rifbjerg Efterskole vil være blandt Danmarks bedste specialefterskoler til individuel udvikling.
Vi sætter eleven i centrum, finder potentialet og skaber tydelige resultater. Vi ved, hvad vi kan og ikke kan.
Vi er stærke på fritidsdelen. Vi skaber gode rammer og relationer hele døgnet. Vi bruger hinandens unikke kompetencer og faglighed. Vi sikrer elevens trivsel og faglighed.
VÆRDIER
PROFESSIONALISME
– Tydelighed. Handling. Fælles besluttet pædagogisk værktøjskasse. Velforberedt. Grundighed. Faglighed. Fokuseret og løbende evaluerende. Punktlig. Kompetent.
TRIVSEL
– Tillid. Taler med hinanden ikke om hinanden. Samarbejde. Kommunikation: god videndeling og nærværende samtaler. Tryghed. Lyst, energi, smil. Anerkendelse.
VISIONSUNDERSTØTTENDE
– Vi gør os umage. Vi er ansvarlige. Vi gør hvad vi siger. Troværdige. Vi skaber udvikling og livsduelighed. Vi er gode eksempler og rollemodeller.
Vi vil være en efterskole for nutiden. Vi vil i de frie skolers tradition give vore elever personlige, sociale og faglige forudsætninger for at træffe deres egne valg i det samfundsfællesskab, de skal leve i.
Vi har et humanistisk livssyn, og tror på at opdragelse, omsorg, pasning og undervisning i skole, institution og hjem, naturligvis har det mål at skabe det rum, der gør, at den enkelte i øjenhøjde kan undersøge sin egen sårbarhed, og udvikle de kompetencer, der gør, at de stopklodser som livet præsenterer en for, trods usikkerhed bliver overvindelige og kilde til ny glæde og udvikling.
Vi har det som en fælles ambition, til stadighed at udvikle os og blive klogere på, hvad nutidens skole for livet i praksis indeholder og kræver. Den stadige udforskning og udvikling er en del af vores vision, pædagogik og profil.
At være elev og medarbejder på Sofie Rifbjerg Efterskole skal udvikle mennesker personligt, socialt og fagligt.
Værdigrundlag
Det er vores grundsyn, at alle mennesker er lige værdifulde og skal behandles ligeværdigt.
Alle skal have mulighed for at udvikle sig og har ret og pligt til at tage del i samfundet efter evne.
Mål.
Vores mål er at drive undervisning og samvær for elever med særlige læringsforudsætninger. Vi har et humanistisk livssyn, og vil via dannelse, opdragelse, omsorg, undervisning og samarbejde på efterskolen skabe det rum, der gør, at den enkelte trives og udvikler sig mest muligt.
Pædagogisk strategi.
Vi arbejder med en anerkendende tilgang, hvor vi tror på, at den enkelte gør sit bedste. Vi er nysgerrige på hvilke justeringer, foranstaltninger eller tilpasninger, der kan være katalysator for at skabe trivsel og udvikling. Vi sætter tilpasse udfordringer for eleverne, som muliggør udvikling og succesoplevelser. Vi arbejder for at skabe rammer og struktur der skaber forudsigelighed, og ændre strukturen i perioder, for at udfordre robusthed og fleksibilitet. Relations arbejde er en integreret og naturlig del af vores hverdag.
Sofie Rifbjerg Efterskole tilbyder i skoleåret 2021 – 2022 et alment kursus. Det starter onsdag den 11. august 2021 og slutter lørdag den 25. juni 2022.
Kurset er tilrettelagt for elever med særlige læringsforudsætninger. En del elever er diagnosticeret inden for autismespektret, mens andre har en AD(H)D diagnose, har generelle indlæringsvanskeligheder eller andre udfordringer, der sent udviklede elever og elever med generelle indlæringsvanskeligheder.
Formålet med undervisningen er at give den enkelte elev optimale muligheder ud fra egne evner for at kunne udvikle sig fagligt, personligt og socialt. Gennem de rammer som efterskoleopholdet tilbyder og de erfaringer som eleverne oparbejder at skabe større selvtillid samt en aktiv medleven i et demokratisk samfund. Dette tilsammen er det vi forstår ved livs – og folkelig oplysning. For eleverne betyder det større livskvalitet og – indhold.
Kurset er på 42 uger. Der undervises i almene skolefag samt linjefag som er musik, design/kunst, IT og robotteknologi, værksted/træ og metal/motor, medborgerskab, livskundskab, idræt, wellness, natur og ridning. Derudover mange valgfag.
Skolen står mål med folkeskolens mål ved at inddele eleverne ud fra deres opnåede niveau i boglige fag samt ved at perspektivere undervisningen i linje- og valgfag med samfund, historie og naturvidenskab.
Alle fag, pædagogisk tilrettelagt samvær, ekskursioner og emnedage beskrives i indholdsplanen.
Undervisningen foregår i ugens fem dage i tidsrummet:
Mandag 8.05 – 15.00
Tirsdag 8.05 – 15.00
Onsdag 8.05 – 14.30
Torsdag 8.05 – 15.00
Fredag 8.05 – 14.30
Pædagogisk tilrettelagt samvær:
Mandag 7.30 – 8.05 og 15.00 – 22.30
Tirsdag 7.30 – 8.05 og 15.00 – 22.30
Onsdag 7.30 – 8.05 og 14.30 – 22.30
Torsdag 7.30 – 8.05 og 15.00 – 22.30
Fredag 7.30 – 8.05
Derudover er der mulighed for at deltage i lektiecafe to af ugens fire hverdagsaftener.
Spisepauser:
Der er tre hovedmåltider og tre mellemmåltider i løbet af dagen. Morgenmad kl.7.30 – 8.05. Formiddagsservering kl. 9.45. Frokost: kl.11.30 -12.30. Eftermiddagsservering kl.15.15. Aftensmad kl.17.30 og aftenservering kl.20.30
Pædagogisk tilrettelagte ekskursioner i dette skoleår:
16.09.21 – 17.09.21 Introduktions tur i elevernes teams
12.10.21 – 15.10.21 Studierejse
09.05.22 – 12.05.22 lejrtur.
Lovens hovedsigte som er: Livsoplysning, folkeligoplysning og demokratisk dannelse tilbyder/praktiserer vi både når det drejer sig om undervisning og samvær.
Livsoplysning:
Livsoplysning gives til eleverne gennem emner og problemstillinger af menneskelig og eksistentiel karakter. Emner som anskuer muligheder, rettigheder, betingelser og konsekvenser som er for både den enkelte, for grupper og for et samfund. Emner er klima, religion, samfund, livsvilkår, medborgerskab mv. Disse områder praktiseres i undervisningen samt ved teamsamlinger og aftenarrangementer f.eks. omkring omgangsformer og medmenneskelig handlinger. Livsoplysning foregår i den daglige omgang med eleverne, hvor vi fælles forholder os til det at være mennesker i medmenneskelige relationer.
Folkelig oplysning:
Hvordan agerer vi et moderne samfund? Vi er del af forskellige fællesskaber, familie, ven, kollega, forbruger og borger. Vi fokuserer på den enkeltes rolle i forskellige de sammenhænge vi som individer indgår i. Vi arbejder med det gode liv, den gode tone og den gode kost, det gode samvær.